Sa privim CBCT-ul ca un inceput firesc al tratamentului stomatologic.
Ce inseamna CBCT-ul?
CBCT (Cone beam computed tomography / Tomografie computerizată cu fascicul conic) incorporeaza o tehnologie de ultima generatie in domeniul imagisticii, ce permite vizualizarea tridimensionala a zonelor scanate.
Asta inseamna ca putem vedea si masura toate detaliile strucuturilor osoase avand posbilitatea de a simula eventualele interventii pe care dorim sa le efectuam la nivelul osului: inserarea implantelor, ridicarea membranei sinusale sau indepartarea unor chisturi.
Unde ne situam ca accesibilitate atunci cand vorbim de CBCT?
Am ajuns la momentul cand putem recomanda efectuarea analizei CBCT unui pacient ce necesita un tratament complex stomatologic, ca prim pas dupa examenul cavitatii bucale.
A devenit o investigatie de rutina… nu are rost sa ne mai complicam cu ortopantomografii, radiografii retroalveolare si alte zeci de metode de investigatie, cand putem face una si buna: CBCT!
Toata lumea isi aminteste de inceputurile calculatoarelor… cum disketele au fost schimbate fara drept de apel de CD-uri, dupa care au aparut DVD-urile, memory stick-urile USB… si acum hard-urile externe!
La fel este si cu CBCT-ul… este vremea lui.
Bineinteles ca vorbim aici de situatia cand avem un pacient ce necesita o reabilitare orala complexa: tratamente endodontice, extractii dentare, implante si restaurari protetice, in asemenea situatii doar o imagine tridimensionala ne poate oferi toate informatiile de la inceputul tratamentului… nu vom apela la CBCT atunci cand avem un pacient ce are cateva carii simple.
In continuare va vom prezenta un pacient caruia dupa primul consult stomatologic i-am recomandat sa-si faca un CBCT din urmatoarele considerente:
– dorea un tratament protetic in zona laterala maxilara stanga bazat pe inserarea mai multor implante;
– prezenta o infectiei in os ce a fistulizat (a creat o cale de comunicare cu cavitatea bucala) in dreptul incisivului superior central drept;
Astfel, am considerat ca inserarea implantelor necesita o evaluare foarte exacta a ofertei osoase precum si identificarea pozitiei membrane sinusale,iar in cazul infectiei de la la nivelul incisivului central trebuia stabilita intinderea acesteia la nivelul osului maxilar.
In urma efectuarii examenului CBCT am putut vedea tridimensional segmentul osos in care doream sa inseram implantele si am ajuns la concluzia ca nu avem suficient os nici in inaltime si nici in latime.
Oferta osoasa in latime (imaginea a doua) nu poate fi masurata decat cu ajutorul CBCT-ului deoarece este vorba de o dimensiune pe care radiografiile clasice nu o pot surprinde.
Asadar analiza CBCT s-a dovedit a fi de electie in vederea inserarii implantelor, pe baza acestui examen luandu-se decizia de a se efectua un sinus lift extern in zona laterala maxilara stanga precum si adaugarea de os artificial pentru a obtine latimea osoasa adecvata plasarii implantelor.
Sa nu uitam de infectia de la nivelul incisivului central superior drept care a putut fi evaluata cu ajutorul aceluiasi examen CBCT, o analiza careia nu-i scapa nici un detaliu, fapt ce ne ajuta pe noi, stomatologii sa stabilim un plan de tratament corect.
Mai sus avem sectiuni care ne permit evaluarea intinderii infectiei, practic pata aceea neagra simbolizand dimensiunile distructiei osoase.
Astfel, cu o localizare atat de precisa a infectiei putem efectua interventia chirurgicala pentru indepartarea ei, fara manevre oarbe:stim exact intinderea ei, ce structuri anatomice sunt in vecinatate si la ce sa ne asteptam atunci cand ne aflam in campul operator.
Avem cateva poze din timpul interventiei care ne poarta prin secventele operatorii, incepand cu indepartarea gingiei de pe os pentru a vizualiza infectia , urmata de rezectia apicala (indepartarea varfului infectat al radacinii dintelui) putandu-se observa conul de gutaperca care obtureaza etans canalul radicular.
A treia si a patra imagine descriu umplerea defectului osos cu granule de os artificial si acoperirea lor cu o membrana pentru a le mentine pe pozitie si a impiedica proliferarea tesutului epitelial printre aceste granule.
Asadar doua tratamente efectuate la acelasi pacient, in aceeasi sedinta, diagnosticate cu ajutorul unei singure analize, CBCT. Asta inseamna eficacitate, pacientul scazand numarul vizitelor la medicul stomatolog precum si costurile tratamentului,prin evitarea mai multor investigatii care sa duca la evaluarea corecta a planului de tratament.
Este doar o scurta trecere in revista a avantajelor acestei metode de evaluare imagistica, avantaje de care puteti beneficia si dumneavoastra prin faptul ca stiti de existenta acestei metode de investigatie si astfel puteti intreba un medic stomatolog:
“Este cazul sa fac un CBCT pentru a stabili un plan de tratament complet”?
Dr. Andrei Gavrilovici
Dr. Bogdan Fondrea