Quantcast
Channel: Categorie Știință - Descoperă
Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Ce stim despre… seria nr.3

$
0
0

Numarul mare de sustinatori ai pseudostiintelor si numarul mare a persoanelor care cred in pseudostiinte ne face sa ne intrebam, ce stiu acestia despre stiinta? In acelasi timp, numarul mare de adepti ai teoriei creationiste, sau a celor care cred in zei, ne face sa ne intrebam, ce stiu acestia despre religie? Puteti spune, dar ce stiti voi despre acestea? Noi nu stim, insa raspunsul il putem afla impreuna, doar folosindu-ne ratiunea si punand intrebari. Nu putem verifica existenta unui anumit zeu, nu acesta este scopul stiintei, insa, in articolele ce vor urma, incercam sa patrundem in lumea magica a religiei si sa descoperim raspunsuri la unele dintre cele mai mari mistere ale omenirii. Exista Dumnezeu? De ce credem in pseudostiinte? Cum a aparut viata pe Pamant si care este scopul nostru? Sau mai bine zis, de ce credem ca avem un scop?

In aceasta directie incepem o noua serie de articole: ce stim de fapt despre lumea care ne inconjoara? Vom vorbi despre stiinta si ne-stiinta, despre credinte New Age, despre ideile haioase ale oamenilor si inevitabil, despre zei si religie. Vom vedea cat de usor este sa fim pacaliti si vom pune sub lupa ratiunii ideile oamenilor, pentru a constientiza ce stim de fapt despre tot ceea ce credem ca stim?

Puteti citi in aceasta serie:

Ce stim despre viata pe Pamant?

Ati putea spune ca traim pe Pamant, deci, cunoastem formele de viata existente pe planeta noastra si unii dintre noi, cunosc si cum a aparut viata. Daca ati ales raspunsul cel mai simplu, adica… creatia biblica, atunci puteti afla in continuare care sunt alternativele. Pentru ceilalti mai sceptici, vom incerca sa descoperim problemele intampinate in rezolvarea acestei dileme, de unde exista aceasta incertitudine si de ce.

Ce stim despre medicina si sanatate?

Ce cunostinte despre medicina si sanatate avem? Oamenii par destul de bine pregatiti cand vine vorba despre diverse tratamente pentru raceala, leacuri babesti pentru gripa, sau cand vine vorba de alimentatie sau despre cum sa slabim. Pot mancarurile “fast food” sa duca la obezitate? Ne putem intoxica cu apa? Parul creste mai repede dupa ce ne radem? Sunt telefoanele mobile daunatoare?

Ce stim de fapt despre medicina? Cati dintre noi apeleaza mai degraba la medicina alternativa in locul medicinei clasice?

Ce stim despre homeopatie?

Medicina alternativa se bucura de multi sustinatori. O forma a medicinei alternative este homeopatia, in care “medicii” trateaza pacientii cu preparate foarte diluate despre care se crede ca provoaca oamenilor sanatosi simptome similare cu cele prezentate de pacient. Este la fel de eficace ca un placebo?

Ce stim despre bioenergie?

O alta pseudostiinta tipica credintelor New Age, populara in zilele noastre, este bioenergia. Nu este vorba de energia produsa din surse biologice, ci despre un altfel de energie ce se crede ca salasluieste in corpul nostru. Dupa cum sustin adeptii acestei pseudostiinte, bioenergia este o terapie straveche, este o energie cosmica, care incepe cu minunile biblice in care Isus tamaduia bolnavi incurabili, atingandu-i cu mainile.

Ce stim despre acupunctura?

Poate acupunctura sa trateze anumite boli? Putem slabi prin acupunctura, cumva… precum in desenele cu Tom si Jerry?

Ce stim despre reflexoterapie?

Cui nu-i place sa i se faca un masaj? Dar in afara de placere, poate sa vindece si boli? Terapeutii sustin ca da.

Ce stim despre detoxifierea colonului si celebra “placa mucoida”?

Vom continua tot cu treburi murdare si anume: colonul si mizeria din el. Daca ne-am imagina colonul nostru ca pe o teava de evacuare a reziduurilor, atunci ar trebui sa vedem placa mucoida ca pe mizeria ce se depune pe aceasta teava de evacuare. Sau cel putin asta spun cei ce vand produse de detoxifiere a colonului. Teava sau nu, este necesara o detoxifiere a colonului? Exista placa mucoida? Adica… sigur vorbim despre acelasi colon? Ce stim noi si ce stiu acestia despre colon?

Ce stim despre Univers?

Atat stiinta cat si religia incearca sa raspunda la intrebarile referitoare la originea Universului, una dintre putinele batalii pe care stiinta o mai are de castigat in fata religiei. Prin definitie, metoda stiintifica moderna se bazeaza pe prezumtia ca putem testa o ipoteza si putem obtine acelasi rezultat de fiecare data. Insa religia explica lumea in termeni metafizici si nu putem testa prin metode stiintifice existenta zeilor sau daca un anumit Zeu a creat Universul. Insa putem, prin metode stiintifice, sa aflam cum a aparut Universul. In acest punct, cele doua “lumi” se ciocnesc, iar miza este mare: banii. In realitate, nu exista dialog intre stiinta si religie, oricat ar parea la suprafata ca exista niste conventii care delimiteaza bucata de teren a ambelor tabere. Atat religia cat si stiinta calca in jumatatea cealalta de teren si evident, este inevitabil. Vom analiza teoriile ambelor tabere si vom incerca sa separam ideile nefondate de cele la care s-au adus dovezi.

Ce stim despre stiinta?

Stiinta moderna a devenit deja suficient de complexa, iar tehnologia moderna atat de complicata incat 10 ani de educatie primara nu mai ajung decat pentru a forma niste idei foarte schematice ale unor principii fundamentale. Poate nu va mai dura mult si in cateva generatii, oamenii de stiinta vor fi priviti ca niste magicieni.

Numarul mare de persoane care cred in astrologie, in terapii de detoxifiere, in hipnoza, in homeopatie, in terapia cu magneti sau osteopatie, ne duce cu gandul la urmatoarea intrebare: ce stim de fapt despre stiinta?

Ce stim despre religie?

Exista un numar foarte mare de persoane religioase si asta ne face sa ne intrebam, ce stim de fapt despre religie? Cand vine vorba de acest subiect delicat, certitudinile majoritatii sunt puse la indoiala de catre sceptici. Gresesc acestia din urma? Vom pune in continuare, sub lupa ratiunii, credintele religioase, istoria si evolutia religiei.

Ce stim despre Isus?

… sau, cum ar fi daca n-a existat? Probabil vi se pare eretica ideea, sau cel putin deplasata. Adica in aceste doua milenii, la ce sau cine ne-am rugat? Ei bine, stiati ca in afara de faptul ca toate izvoarele contemporane cu el nu-l mentioneaza, mai exista un alt argument: incercand sa stabilim succesiunea cronologica a lucrarilor crestinismului primitiv, putem constata in ele ca figura lui Isus a evoluat treptat, devenind dintr-o fiinta supranaturala, din mielul mistic, cum apare in Apocalipsa Isus, omul care propovaduia pe pamant si care mai apoi a fost rastignit.

Dar, pana la urma, ce stim noi despre zei?…

Despre toate aceste subiecte vor vorbi pe larg in articolele ce vor urma.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48