Quantcast
Channel: Categorie Știință - Descoperă
Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Endodontie. Tratament de canal

$
0
0

Endodontie. Tratament de canal. Obturatie radiculara.  Ce inseamna toate astea ?!

In acest articol dorim sa raspundem celor mai frecvente intrebari adresate de catre pacienti si sa explicam pe scurt ce inseamna “ scoaterea nervului”.

Endodontia este o ramura a stomatologiei ( o specialitate) care se ocupa cu tratamentul afectiunilor pulpare (adica ale “nervului” ).

Tratamentul  de canal ( tratamentul endodontic) consta in devitalizarea unui dinte ( adica scoaterea “nervului” ).  Acesta consta in : curatarea canalelor radiculare, dezinfectarea lor , prepararea  si obturarea definitiva ( Obturatie radiculara) . Acest tratament nu este dureros si se efectueaza sub anestezie.

Cand  avem nevoie de tratament de canal?

Medicul decide daca este necesar un tratament de canal dupa o consultatie amanuntita insotita de o radiografie dentara a dintelui respectiv. Tratamentul endodontic se realizeaza in urmatoarele situatii:

– Cand avem un dinte cu o carie mare care se extinde pana la nerv;

– Cand pulpa dintelui este inflamata datorita unor carii, infectii, traumatisme;

– In anumite cazuri and se slefuieste un dinte in scop protetic ( adica in cazul in care se realizeaza o coroana pe el)

Care sunt etapele unui tratament de canal realizat corect?

Un tratament de canal corect( scoaterea nervului) nu se poate realiza fara urmatoarele lucruri:

– Mediu de izloare a dintelui– DIGA  ( o membrana  din cauciuc care are rolul de a izola dintele pe care se efectueaza tratamentul de canal de restul gurii cu scopul de a impiedica accesul bacteriilor din saliva in canal si a ingerarii substantelor dezinfectante ce se folosesc pentru curatarea dintelui)

– Aparat de masurare a dimensiunii canalului – APEXLOCATOR

IRIGANTI – diverse solutii pentru dezinfectia canalului.

RADIOGRAFIE DE CONTROL – dupa orice tratament de canal este obligatorie realizarea unei radiografii de control.

Un dinte cu nervul scos poate sa mai doara?

Din pacate raspunsul nu este cel la care s-ar fi asteptat pacientii, pentru ca da, un dinte pe care s-a efectuat  tratament de canal poate sa mai doara. Durerea poate  fi de doua feluri, in functie de momentul aparitiei ei :

  1. Durerea imediat dupa tratamentul de canal – se poate manifesta ca o durere vie, puternica sau ca o jena , o durerea slaba, in general  la masticatie sau cand se face presiune pe dintele respectiv;  Aceasta durere dispare in cateva zile si pentru a o ameliora se pot lua antiinflamatoare.
  2. Durerea dupa o perioada lunga de la realizarea unui tratament endodontic – aceasta indica un esec al tratamentului de canal.  Din pacate succesul sau esecul unui tratament de canal nu depinde doar de realizarea unui tratament corect de catre medic. Acesta depinde si de alti factori determinant cum ar fi : starea initiala a dintelui si a tesuturilor inconjuratoare, forma si arhitectura canalelor radiculare.  In cazul unui esec al tratamentului endodontic se recurge la tratament chirurgical prin rezectie apicala.

Cat dureaza realizarea unui tratament de canal ?

Pentru realizarea unui tratament de canal este posibil sa fie nevoie de una sau mai multe sedinte la medicul stomatolog. Cu cat cazul este mai complex, mai ales in cazul retratamentelor  sau a dintilor cu mai multe canale sau cu o arhitectura radiculara mai speciala, cu atat sunt necesare mai multe sedinte sau o sedinta mai lunga. De asemenea in cazul infectiilor este necesara aplicarea unui medicament in canal si revenirea pentru obturatia definitive.

Se coloreaza dintele dupa tratamentul de canal?

Dupa tratamentul de canal dintele arata exact ca inainte. In trecut dintii dupa tratamentul de canal isi modificau culoarea. Astazi, cu metodele modern de tratament de canal, acest lucru nu se mai intampla. Daca totusi dupa un timp apar discoloratii usoare exista numeroase metode de tratament care redau culoarea naturala a dintelui.

In concluzie: Tratamentul de canal este alternativa la extractia dintelui. Nu este un tratament dureros, deci nu trebuie sa provoace anxietate. La sfarsitul tratamentului aveti un dinte care arata perfect normal si  este rezistent in timp.

Mai sus in imagine: exemplu de tratament de canal incorect si corect realizat; caz inainte si dupa tratamentul endodontic.

Dr. Andreea Milos

Dr. Bogdan Fondrea

Dental Design Timisoara

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48