Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să-ți readuci aminte de fiecare moment care trebuie povestit chiar și la bătrânețe, și care nu merită să treacă prin filtrul memoriilor pierdute?
Eu da! Cât de frumos ar fi să poți să aduni toți nepoții în jurul tău și să reușești să le povestești cu entuziasm și cu dor despre acele perioade și momente care cu siguranță merită transmise mai departe. Până la urmă, la sfârșitul vieții suntem doar o poveste, un șir de cuvinte, momente, trăiri, emoții, iar dacă acestea nu sunt împărtășite mai departe, rămân doar la stadiul de memorii, poate chiar memorii pierdute.
Ce ai putea să faci în privința aceasta?
Un studiu recent condus de către un grup de cercetători de la Universitatea Națională din Singapore (NUS) a dezvăluit că băutorii obișnuiți de ceai au regiuni cerebrale mai bine organizate, acest lucru fiind asociat cu funcția cognitivă sănătoasă, în comparație cu persoanele care nu consumă lichide, mai exact ceai. Echipa de cercetare a făcut această descoperire după ce a examinat datele de neuroimagistică ale 36 de adulți, cu vârsta cuprinsă între 60 de ani și peste 60 de ani. Acestora li s-au reținut date privind starea de sănătate, stilul lor de viață și bunăstarea psihologică. Participanții vârstnici au fost, de asemenea, supuși unor teste neuropsihologice și imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).
După analizarea performanței cognitive a participanților și a rezultatelor imagistice, echipa de cercetare a descoperit că persoanele care au consumat fie ceai verde, fie ceai negru de cel puțin patru ori pe săptămână, timp de aproximativ 25 de ani aveau regiuni cerebrale care erau interconectate într-un mod mai eficient.
Studiile anterioare au demonstrat că aportul de ceai este benefic pentru sănătatea umană, iar efectele pozitive includ îmbunătățirea stării de spirit și prevenirea bolilor cardiovasculare. Totodată, rezultatele unui studiu longitudinal condus de Asst Prof Feng, publicat în 2017, a arătat că, consumul zilnic de ceai poate reduce riscul de declin cognitiv la persoanele în vârstă cu 50%.
„Luați ca exemplu analogia traficului rutier – considerați regiunile creierului ca destinații, în timp ce conexiunile dintre regiunile creierului sunt drumuri. Când un sistem rutier este mai bine organizat, circulația vehiculelor și a pasagerilor este mai eficientă și utilizează mai puține resurse. În mod similar, când conexiunile dintre regiunile creierului sunt mai structurate, procesarea informațiilor poate fi efectuată mai eficient”, a explicat prof. Feng.