Cu siguranță în momentul de față au fost analizate sau luate în considerare toate posibilitățile de combatere/diminuare a virusului Covid-19, care a reușit să producă spaima în mai multe orașe din România, dar și în majoritatea țărilor UE și nu numai.
Și totuși, ne ajută cu ceva această panică în combaterea virusului? Am să vă las să răspundeți singuri la această întrebare.
Putem diminua panica, dar și riscul de contaminare?
Desigur!
Pe lângă izolarea în propria casă, care ne ajută extrem de mult atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru în combaterea acestui virus, fiecare acțiune este primordială și trebuie pusă în practică de către fiecare persoană în parte pentru prevenirea Covid-19, precum curățarea constantă a mâinilor și a tuturor suprafețelor atinse, evitarea contactului direct cu persoanele care prezintă simptome de răceală sau gripă și protejarea zonei feței în momentul unui strănut, cu ajutorul unui șervețel sau cu pliul cotului, sunt esențiale pentru viața fiecăruia dintre noi.
În momentul actual suntem conștienți de fiecare modalitate prin care putem intra în contact cu virusul Covid-19. Dar oare cât de repede se transmite acest virus?
Cercetătorii unei universități din Texas, axați pe boli infecțioase, au reușit să identifice cam cât de repede poate Covid-19 să se răspândească. Astfel că, aceștia au descoperit că timpul în care virusul se instalează în corpul unei persoane, este de mai puțin de o săptămână. Totodată, peste 10% dintre persoanele care sunt purtătoare de acest virus, au fost infectate de către alte persoane care nu erau conștiente că erau purtătoare de Covid-19.
Ce înseamnă asta? Cu cât stai mai mult izolat acasă, și nu intri în contact cu NIMENI, indiferent de gradul de rudenie, prietenie sau altele, cu atât ești mai protejat.
În documentul apărut în revista „Emerging Infectious Diseases”, o echipă de oameni de știință din Statele Unite, Franța, China și Hong Kong au putut calcula ceea ce se numește intervalul serial al virusului. Pentru a măsura intervalul de serie, oamenii de știință analizează timpul necesar apariției simptomelor la două persoane cu virusul: persoana care infectează o altă persoană și cea de-a doua persoană infectată.
Cercetătorii au descoperit că media seriei pentru noul coronavirus în China a fost de aproximativ patru zile. Acesta este, de asemenea, printre primele studii care estimează rata de transmitere asimptomatică.
“Viteza unei epidemii depinde de două lucruri – câte persoane infectează fiecare caz și cât durează răspândirea infecției între oameni. Prima cantitate se numește numărul de reproducere; al doilea este intervalul serial. Scurtul interval serial de COVID-19 înseamnă că focarele emergente vor crește rapid și ar putea fi dificil de oprit”, au susținut cercetătorii!
Prin urmare, stai acasă, stai în siguranță!