Quantcast
Channel: Categorie Știință - Descoperă
Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Dezastrul din cercetarea românească – despre IFIN-HH și ELI-NP

$
0
0

Acum 9 ani, în 2011, scriam un articol numit „Din România, Universul pare sărac”, în care vorbeam despre directorul Institutului Astronomic al Academiei Romane că este plătit pentru a rata proiecte menite să reînvie astronomia romanească. Nu s-a schimbat nimic între timp, doar că de această dată discutăm despre un alt institut românesc.

În anul 2014 avea să fie inaugurat Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL), care avea să deruleze un program de configurare și pregătire a experimentelor de fizică nucleară din cadrul ELI-NP.

ELI-NP este un departament al Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și face parte din proiectul european ELI (Extreme Light Infrastructure) desfășurat în 3 țări, Cehia, Ungaria și România. Baza din România a proiectului poartă numele de „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics”, sau pe scurt, ELI-NP și este amplasată la Măgurele, lângă Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

ELI-NP includea 3 mari echipamente, doi laseri și un generator de raze gama. Testele laserelor au început în aprilie 2017 și au devenit operaționale în 2019, iar în 13 martie 2019 s-a atins 10 PW, o intensitate de 10 ori mai mare decât valorile obținute până în prezent în lume.

Am putea spune că suntem lideri mondiali… Dar înainte să intrăm în detalii și să vorbim despre dezastrul cercetării din România, să începem cu câteva idei despre acest proiect și la ce ar fi putut ajuta.

Utilitatea acestui proiect

Această infrastructură de cercetare putea deveni cea mai avansată din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare și favoriza cercetările în domeniul fizicii fundamentale, al fizicii nucleare și astrofizicii. Puterea acestui laser ajunge la frontierele fizicii în care legile interacțiunii fotoni-materie se schimbă fundamental datorită efectelor în dinamica particulelor încărcate sub influența fotonilor.

Printre produsele secundare importante din acest domeniu se numără mecanisme noi pentru generarea razelor X, raze gama, precum și aplicațiile lor în diverse discipline precum fizica, cercetarea materialelor și științele vieții.

ELI va fi poarta către noile descoperiri în fizica fundamentală. În același timp, va promova și apariția de noi tehnologii, cum ar fi acceleratoarele laser-plasmă care furnizează particule și surse de fotoni cu energii extrem de mari, dincolo de limitele fizice ale tehnologiilor convenționale.

ELI va contribui la beneficiile societății în medicină, datorită cercetărilor sale de bază privind noi metode de radiografii și metodele de terapie cu hadron. De asemenea, va contribui la știința materialelor, cu posibilitatea de a descoperi și de a controla efectele dinamice în microelectronică. Datorită caracteristicilor sale unice, ca primă instalație internațională de utilizare a laserului, ELI va deschide o nouă eră de cercetare bazată pe laser, atrăgând cei mai buni cercetători din lume către oportunități de cercetare unice la nivel mondial.

Scandalul dintre EuroGammaS și IFIN-HH

Revenind cu picioarele pe pământ, din păcate, cel de-al treilea echipament, Sistemul Gama de Energie Variabilă, ce trebuia instalat la Măgurele în anul 2018 nu a mai fost realizat. Anul trecut, Consorțiul EuroGammaS, condus de Institutul de Fizică Nucleară din Italia pentru construirea sistemului susțin că românii au construit prost clădirea și refuză să ducă mai departe lucrarea. În urma testelor s-a descoperit că podeaua nu este dreaptă, că materialele folosite sunt de calitate îndoielnică și că șantierul pe care s-a lucrat nu a respectat regulile de siguranță.

România a reziliat în cele din urmă contractul în valoare de 66 de milioane de euro cu EuroGammaS. Italienii au dat în judecată partea română iar procesul se judecă și în prezent. Procesul poate fi urmărit pe portal.just.ro dosarul cu nr. 3896/93/2018 aflat pe rol la Tribunalul Ilfov. Aici sunt în joc 67 milioane de Euro în mare parte bani din fonduri europene.

Acum un an, revista Nature a publicat un articol unde descria situația dezastruoasă din România. Documentele analizate de Nature dezvăluie eforturile Comisiei Europene de a aplana tensiunile din România și de a menține proiectul pe făgașul normal. Dar în ciuda acestor eforturi, disputa ridică îndoieli cu privire la implicarea continuă a României în proiect.

Mai mult decât atât, un angajat al INFIN-HH, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului, pune la îndoială rezultatele laserului, că acesta nu a ajuns la puterea de 10 PW. „Nimeni nu a verificat sala experimentală în care trebuia trimis acel puls. Știți de ce? Era gol-goluță. Doar pereți! Trebuia anunțat pulsul de 10 PW, altfel trebuiau rambursați banii de la EU.” Angajatul INFIN-HH mai spune că „un număr important de cercetători serioși și-au dat demisia deoarece au înțeles că ELI-NP este orice altceva, numai institut de cercetare nu.”

Problema a căpătat și o dimensiune politică, după ce a fost discutată la cel mai înalt nivel. Comisarul european Corina Crețu a vorbit despre îngrijorarea Comisiei Europene și a cerut găsirea unei soluții cât mai rapide de către autoritățile române pentru implementarea fazei a doua a proiectului.

Între timp, în 4 octombrie 2019, IFIN-HH a semnat un contract cu compania americană Lyncean Technologies Inc. pentru construirea Sistemului Gama de Energie Variabilă (Variable Energy Gamma – VEGA), care va fi cel mai performant sistem de gama din lume, după cum susține directorul IFIN-HH, Nicolae Zamfir, furnizând radiații gama monocromatice cu energii de până la 20 MeV.

Doar că a apărut o contestație pe pagina ELI-NP, parte din arhiva Sistem VEGA, dar poate fi vizualizată pe site-ul mic-mic-anc.ro

Contestatarul, deși este hașurat, este ușor de intuit, pentru că face referire la faptul că a fost câștigătorul contractului pentru sursa inițială de raze gama. Acesta cere Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor să oprească demersurile pentru construirea sistemului VEGA. Contestația detaliază și motivele pentru care au dat anterior în judecată IFIN-HH: EGS contestă nulitatea declarației unilaterale de rezoluțiune a contractului pentru sursă de raze gama, cere IFIN-HH să pună la dispoziția lor infrastructurile așa cum scrie în Caietul de Sarcini și Propunerea Tehnică, prelungirea termenelor de livrare pentru date ulterioare momentului în care clădirea va respecta parametri din actele menționate, respectiv returnarea penalităților de întârziere de 2,3 milioane de euro.

Și mai importantă este însă problema de fond: obiectul celor două proceduri de atribuire, cea din 2013 pentru Gamma Beam și cea din 2019 pentru sistemul VEGA, este același: sistemul VEGA se va instala în clădirea în care trebuia pus inițial sistemul Gamma Beam, energia fasciculelor de fotoni este aceeași pentru cele două sisteme, respectiv 19.5 Mev, specificațiile tehnice ale celor două fascicule sunt aceleași. În aceste condiții, dacă se face un alt sistem ca cel conceput de ei, dosarul nr. 3896/93/2018 rămâne parțial fără obiect, întrucât EGS oricum nu va mai putea obliga IFIN-HH să le pună la dispoziție facilitățile și infrastructura, respectiv nu vor mai avea pentru ce prelungi termenele de livrare (presupunând că vor avea câștig de cauză în instanță). De asemenea contestatarul spune că inițierea procedurii e nelegală pentru că eludează principiul transparenței. Asta pentru că noul sistem e la fel cu cel pentru care s-a făcut deja licitație în 2013, doar că sub un alt nume. Mai multe informații puteți citi pe site-ul mic-mic-anc.ro

În urmă cu câteva săptămâni, Nicolae Zamfir a desființat consiliul științific, ducând IFIN-HH în cea mai mare criză de la înființarea sa.

Astăzi, 18 mai 2020, Federația Sindicală Hermes din învățământ superior și cercetare științifică atrage atenția opiniei publice și a autorităților asupra situației catastrofale de la IFIN-HH și cere demiterea de urgență din funcția de director general al IFIN-HH a domnului Nicolae-Victor Zamfir pentru dezastrul managerial în care a împins ELI-NP dar și celelalte departamente din institut, culminând cu eliminarea ELI-NP din consorțiul european ELI.

Din păcate, ELI continuă fără România. Un comunicat al ELI publicat cu câteva zile în urmă, se precizează că Cehia, Ungaria, împreună cu Italia și Lituania au aplicat pentru constituirea unei noi organizații pan-Europene.

UPDATE: 15 august 2020 – Directorul Nicolae Zamfir a fost demis.

Link către comunicatul Federației Hermes:

http://federatiahermes.ro/salvati-ifin-hh-de-la-distrugere

Sursă foto: eli-np.ro

Bibliografie:
https://eli-laser.eu
https://mic-mic-anc.ro
https://europa.eu
https://www.edupedu.ro
https://www.edupedu.ro

Articolul Dezastrul din cercetarea românească – despre IFIN-HH și ELI-NP apare prima dată în Descoperă.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48