Universul nostru este plin de obiecte misterioase si fenomene uimitoare. Toate corpurile ceresti se rotesc intr-o directie sau alta. De exemplu, planetele se rotesc atat in jurul propriei axe cat si in jurul stelei. Si stelele la randul lor se rotesc in jurul propriei axe, dar si in jurul centrului galaxiei; si poarta cu ele, prin Univers, planetele din jurul lor. Mergand mai departe si galaxia se roteste in jurul axei sale. Te-ai gandit vreodata de ce se rotesc aceste corpuri?
Stelele si planetele sunt formate din colapsarea unor nori imensi de gaz si praf interstelar. Materialul din acesti nori se afla intr-o miscare permanenta si orbiteaza sub forta gravitationala a galaxiei. Aceasta rotatie poate fi descrisa ca un moment cinetic.
Momentul cinetic al unui punct material sau al unui corp in raport cu un punct fix intr-un sistem de referinta inertial este momentul impulsului punctului material sau al corpului in raport cu acel punct la o anumita distanta.
Conservarea momentului cinetic explica de ce un patinator pe gheata se roteste mai repede atunci cand isi trage bratele pe langa corp. In timp ce bratele sale se apropie de axa sa de rotatie, viteza creste si invers, viteza rotatiei scade atunci cand isi extinde bratele.
Atunci cand un nor interstelar colapseaza sub propria forta gravitationala, acesta se fragmenteaza in bucati mai mici, fiecare bucata colapsandu-se in mod independent si fiecare transporta o parte din impulsul cinetic initial. Norii rotativi se aplatizeaza si formeaza discuri protostelare, din care mai apoi apar stelele si planetele.
Practic intregul sistem solar are o rotire inerenta inca de la inceputul sau. Acest lucru se datoreaza gravitatiei, ce trage toate particulele din respectivul sistem. Planetele continua sa se roteasca in jurul stelei si in jurul propriei axe pentru ca nu exista niciun motiv sa se opreasca: in spatiu este vid (deci nimic care sa opuna rezistenta) si isi vor pastra momentul cinetic.
Potrivit acestui impuls unghiular (momentul cinetic) putem spune ca orice obiect a carui marime sau raza scade, se va roti cu o viteza cinetica mai mare. Acum, daca ne gandim la originea planetelor si a stelelor, putem obtine raspunsul. Soarele si planetele noastre au fost formate dintr-un nor mare gazos, numit nebuloasa. Motivul pentru care planetele din sistemul nostru solar sunt in acelasi plan (ecliptic) si se invartesc in aceeasi directie in jurul Soarelui este ca toate s-au format din acelasi disc.
Fiecare stea si sistem planetar se formeaza dintr-un astfel de nor foarte mare compus din molecule de gaze. Norul gazos colapseaza datorita propriei gravitatii, ceea ce va duce la micsorarea dimensiunii. Densitatea norului care colapseaza continua sa creasca si in cele din urma, rezulta stelele si planetele. Dar in timp ce colapseaza, raza sa scade, ceea ce va duce la cresterea vitezei cinetice, precum in exemplul de mai sus cu patinatorul.
Fiecare molecula are un moment unghiular (moment cinetic). Dar sa presupunem ca impulsurile unghiulare ale tuturor moleculelor se anuleaza reciproc iar rezultatul este fix zero. Chiar si atunci exista alte cai care pot introduce o cantitate mica de impuls unghiular. Sa presupunem ca exista doi nori de gaz, ar putea fi posibil ca un nor de gaz sa atraga gravitational un capat al celuilalt nor de gaz. Deci, acest lucru va produce o rotatie asupra celui de-al doilea nor de gaze.
In sistemul nostru solar, planetele gazoase (Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun) se rotesc cu o viteza mai mare decat celelalte. Soarele se roteste si el, efectuand o rotatie completa o data la aproximativ 25 de zile. Toate planetele se invartesc in jurul Soarelui in aceeasi directie, insa nu este o regula ca si sensul de rotatie in jurul propriei axe sa fie in aceeasi directie. Venus si Uranus se rotesc in jurul axei lor in sens invers fata de celelalte planete din sistemul solar, datorita unor coliziuni ce au avut loc tarziu in formarea planetelor.
Bibliografie:
https://www.scientificamerican.com/article/why-and-how-do-planets-ro/
https://spaceplace.nasa.gov/review/dr-marc-earth/earth-rotation.html
http://astro-interest.com/2014/10/why-do-planets-spin/
Foto: Wikipedia