Isaac Asimov spunea ca „atunci cand oamenii au crezut ca Pamantul e plat, s-au inselat. Cand oamenii au crezut ca Pamantul e sferic, s-au inselat. Dar daca tu crezi ca a considera Pamantul sferic e la fel de gresit ca a-l considera plat, atunci viziunea ta e mai gresita decat cele doua laolalta.”
Mai exact, planetele sunt sferoide, adica turtite la poli si bombate la ecuator. Asta se datoreaza fortei centrifuge, datorita rotatiei planetelor. Cea mai sferica planeta din Sistemul Solar este Venus. Ea se invarte atat de incet incat nu exista forta centrifuga atat de mare incat sa o bombeze la ecuator si sa o turteasca la poli. Pe de alta parte, cea mai „plata” planeta din Sistemul Solar este Saturn: datorita densitatii sale mici si a vitezei mari de rotatie, diametrul ecuatorial e cu 10% mai mare decat cel polar.
De aici se poate naste urmatoarea intrebare: ar putea o planeta sa se invarta destul de rapid incat sa devina plata, precum un disc? Foarte improbabil. Pana sa ajunga la forma respectiva, planeta pur si simplu s-ar dezintegra.
Forta gravitationala a unei planete trage materia spre centru. Materia atrasa de gravitatia unui obiect va cauta mereu sa ajunga cat mai aproape de centrul de greutate al acelui obiect, iar singura modalitate de a aduce toata masa cat mai aproape de centrul de greutate al planetei, este de a forma o sfera. Acest proces se numeste „ajustare izostatica”. Insa multe dintre corpurile mici ale sistemului solar (precum cometele sau asteroizii) nu sunt rotunde, deoarece forta lor gravitationala este prea mica.
Pentru a scapa de gravitatia Pamantului (care are o masa de 6 x 10 ^ 24 kg), trebuie sa zburam cu aproximativ 11 km / secunda, sau aproximativ 40.000 km / ora. Pentru a scapa de gravitatia lui Comet 67P este nevoie de o viteza de doar 1 metru / secunda. Cometa 67P (in imagine) nu este deloc rotunda si are un diametru de 4,1 km x 3,3 km x 1,8 km.
Un corp mai mare de cateva sute de kilometri in diametru devine mai rotund.
Legile mecanicii clasice ale lui Newton afirma ca un corp in miscare tinde sa ramana in miscare, iar cat de rotunda este o planeta depinde de masa, dimensiune si viteza ei de rotatie.
Bibliografie:
https://www.britannica.com/story/why-are-planets-round
https://alexdoppelganger.com/planete-sferice/
https://www.livescience.com/32185-why-are-planets-round.html
Foto: https://nasa.tumblr.com/