Quantcast
Channel: Categorie Știință - Descoperă
Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Ce este fermentatia?

$
0
0

Oamenii si animalele nu pot respira in absenta oxigenului si astfel organismele nu pot procesa substantele organice pentru a obtine energie. Dar oare toate organismele au nevoie de aer? Raspunsul este nu.

Exista organisme care respira in absenta aerului, iar respiratia lor se numeste respiratie anaeroba sau fermentatie.

Acest proces este utilizat pentru a produce vin, bere, iaurt dar si alte produse. Iata o privire asupra procesului chimic care are loc in timpul fermentatiei.

Fermentatia este un proces metabolic in care un organism transforma un carbohidrat, cum ar fi amidonul sau zaharul, intr-un alcool sau un acid. De exemplu, drojdia efectueaza fermentarea pentru a obtine energie prin transformarea zaharului in alcool. Bacteriile efectueaza fermentatia, transformand carbohidratii in acid lactic.

Fermentatia este un proces natural. Oamenii au aplicat fermentarea pentru a produce produse precum vinul, mierea, branza si berea cu mult inainte ca procesul biochimic sa fie inteles. In anii 1850 Louis Pasteur a devenit primul om de stiinta care a studiat fermentatia atunci cand a demonstrat ca ar fi cauzata de celulele vii.

Fermentatia etanolului

Drojdia si anumite bacterii efectueaza fermentatia cu etanol in care acidul piruvic (din metabolismul glucozei) este rupt in etanol si dioxid de carbon. Reactia fermentatiei alcoolice este C6H12O6 (glucoza) 2 C2H5OH (etanol) + 2 CO2 (dioxid de carbon).

Fermentatia lactica

Acidul piruvic poate fi fermentat in acid lactic. Fermentatia cu acid lactic este utilizata pentru a transforma lactoza in acid lactic. Acest tip de fermentatie este folosit pentru producerea de branzeturi si lactate. Ecuatia pentru producerea acidului lactic din glucoza este: C6H12O6 (glucoza) 2 CH3CHOHCOOH (acid lactic).

Productia de acid lactic din lactoza si apa poate fi rezumata astfel: C12H22O11 (lactoza) + H20 (apa) 4 CH3CHOHCOOH (acid lactic).

Fermentatia acetica

Fermentatia acetica este un alt tip de fermentatie si este produsa de catre aceto-bacterii. Ca produs intermediar, rezulta acidul acetic. Prin fermentatia acetica a vinului obtinem otetul. Fermentatia acetica mai este utilizata si la conservarea muraturilor. Desi este considerata fermentatie, aceasta se desfasoara in prezenta oxigenului conform reactiei: C2H5OH + O2 CH3COOH + H2O.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 104

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48