„Evitati” este un cuvant tot mai des folosit. Evitati margarina, soarele, zaharul, alimentele modificate genetic, conservantii, carnea, evitati… of, lasati-o balta! Sunt lucruri care trebuie evitate, dar in general, doar excesul lor trebuie evitat. Asa cum pana si banala apa ne poate omori daca este consumata in exces.
Insa sunt si sfaturi care sunt periculoase, precum sfatuirea parintilor sa renunte la vaccinurile pentru copii, ceea ce nu este doar nejustificat din punct de vedere stiintific, ci si periculos.
Vaccinarea este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor boli prin inocularea unui vaccin. Acestea sunt preparate biologice dotate cu proprietati antigenice, care declanseaza aparitia raspunsului imun la organismele supuse vaccinarii. Termenul de vaccinare a fost introdus in medicina de medicul englez Edward Jenner in anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, impotriva variolei.
In prezent toate tarile si-au elaborat propriile scheme nationale de vaccinare impotriva bolilor infectioase. In Romania, vaccinarea copiilor incepe de la varsta de 2 ore, cu administrarea primei doze de vaccin impotriva hepatitei B.
Vaccinarea este unul dintre cele mai mari progrese ale medicinei. Este dificil de estimat numarul vietilor salvate (este vorba de milioane), ca sa nu mai vorbim de nenumaratele persoane care au scapat de grozaviile oreionului, rujeolei, tusei convulsive sau ale poliomielitei.
Ultimul caz de variola a fost consemnat in 1978, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca variola a ucis aproximativ 500 de milioane de oameni in secolul 20 si era inca responsabila in 1967 pentru doua milioane de decese pe an.
In stanga, comparatie intre numarul anual de imbolnaviri in SUA, inainte si dupa introducerea programului de vaccinare (Sursa: The Scientist)
Este probabil ca alte vaccinuri nu au eradicat boli, insa cu siguranta au redus in mod semnificativ incidenta acestora. In SUA, cazurile de tuse convulsiva s-au redus de la 300.000 pe an la 10.000. Rujeola a fost redusa de la 1 milion pe an la cateva zeci, iar difteria si poliomelita sunt aproape inexistente astazi in tarile dezvoltate.
Este clar ca beneficiile vaccinurilor nu se pot pune la indoiala. Hepatita B a fost redusa cu un factor de 40, rujeola cu 200, iar oreionul cu 400.
Daca vaccinurile si medicina chiar functioneaza, atunci de unde aceasta neincredere in „sistemul medical”?
Raspunsul este simplu. Au aparut diverse practici medicinale alternative, naturiste, mult mai usoare, ne-dureroase si care promit vindecarea oricarei boli. Mai mult, mass-media si publicitatea agresiva a acestor companii care produc si comercializeaza produsele naturiste sau homeopate au reusit cu usurinta sa stigmatizeze medicamentele alopate.
Vaccinurile prezinta si riscuri, cauze adverse. Desi nu o facem neaparat constient, deciziile noastre sunt de fapt o analiza a riscurilor si a beneficiilor. Este adevarat ca imunizarea presupune un risc. Eruptiile cutanate, durerile articulare sau febra, sunt efecte secundare consemnate.
Vaccinul impotriva poliomelitei in varianta orala chiar a declansat boala in cateva cazuri izolate. A fost nevoie de aproape douazeci de ani pana s-a trecut la forma injectabila, mult mai sigura. Insa unii oameni spun ca vaccinurile pot cauza si autism…
Vaccinurile si autismul
Nu exista dubii cu privire la eficienta vaccinurilor, si nu exista controverse sau corelatii intre vaccinuri si autism. Exista doar mass-media, celebritati care se cred mai intelepte decat medicii si jurnalisti iresponsabili.
Multi parinti au fost inspaimantati de vaccinuri iar rata imunizarii a scazut, avand ca urmare pierderea multor vieti. Consecintele sunt grave si se inrautatesc, supunandu-ne pe toti la un risc extrem.
In loc sa ne ingrijoram ca milioane de oameni mor de variola, rujeola etc, ne facem griji pentru ca vaccinarea ar putea fi responsabila pentru unele cazuri de autism.
The Lancet, un jurnal medical englez, a facut aceasta informatie publica pentru prima data, in 1998. Andrew Wakefield si alti 12 colegi au declarat ca vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si al rubeolei, cauza mai intai o boala digestiva si apoi autism.
Aceasta stire a avut parte de multa publicitate si a dus la demonstratii publice impotriva vaccinarii obligatorii.
In anul 2002, in „New England Journal of Medicine”, un grup de cercetatori danezi a analizat registrele de vaccinare si diagnosticele de autism pentru toti copiii nascuti intre 1991 si 1998 si a descoperit la copiii nevaccinati tot atatea cazuri de autism ca si in cazul celor vaccinati. Studiul din „The Lancet” a fost discreditat si mai mult cand s-a descoperit ca Wakefield uitase sa mentioneze despre o subventie generoasa primita de la un grup de avocati dornici de munitie intr-un proces cu producatorii de vaccinuri. Dar cine stie acest lucru? Oamenii au ramas cu ideea ca vaccinurile pot provoca autism, iar informatia se propaga cu o viteza la fel de mare cu a oricarei fabule. Intr-un final, zece dintre colaboratorii lui Wakefield si-au retras sprijinul pentru studiul initial, spunand ca, rezultatele acestuia sunt eronate.
Alte studii din toata lumea au adus dovezi impotriva asocierii vaccinului cu autismul, si cert este ca autismul este diagnosticat cam la aceeasi varsta la care se fac si vaccinurile pentru copii. De aici si aceasta „legatura” intre autism si vaccinare, care poate fi confundata cu o relatie cauza-efect.
In Marea Britanie, consecintele fricii de vaccin pot fi vazute deja in inmultirea cazurilor de oreion, rujeola si rubeola. Si asta nu e tot: homeopatii britanici recomanda ca persoanele care calatoresc spre destinatii afectate de malarie sa foloseasca remedii homeopate, in loc de tratamentul profilactic testat deja cu succes. Remediile homeopate nu contin ingrediente active de niciun fel, asa ca nu este de mirare ca unii turisti au platit deja pretul pentru naivitatea lor. Multi homeopati isi sfatuiesc pacientii sa evite vaccinurile in schimbul unor medicamente homeopate cu efecte putin plauzibile.
Daca tot vreti sa evitati ceva, puteti evita chiar aceste sfaturi stupide si periculoase a homeopatilor sau a sustinatorilor tratamentelor alternative.
Vaccinurile au devenit victimele propriului succes. Pe masura ce amintirile despre bolile eradicate de acestea dispar, acestea devin si mai nesemnificative.
Bibliografie:
Joe Schwarcz – Intre adevar si aberatie
The Scientist