Numarul mare de sustinatori ai pseudostiintelor si numarul mare a persoanelor care cred in pseudostiinte ne face sa ne intrebam, ce stiu acestia despre stiinta? In acelasi timp, numarul mare de adepti ai teoriei creationiste, sau a celor care cred in zei, ne face sa ne intrebam, ce stiu acestia despre religie? Puteti spune, dar ce stiti voi despre acestea? Noi nu stim, insa raspunsul il putem afla impreuna, doar folosindu-ne ratiunea si punand intrebari. Nu putem verifica existenta unui anumit zeu, nu acesta este scopul stiintei, insa, in articolele ce vor urma, incercam sa patrundem in lumea magica a religiei si sa descoperim raspunsuri la unele dintre cele mai mari mistere ale omenirii. Exista Dumnezeu? De ce credem in pseudostiinte? Cum a aparut viata pe Pamant si care este scopul nostru? Sau mai bine zis, de ce credem ca avem un scop?
Puteti citi mai jos articolele din aceasta serie (click pe titlu sau pe poza pentru a citi articolul complet).
Ce stim despre viata pe Pamant?
Ati putea spune ca traim pe Pamant, deci, cunoastem formele de viata existente pe planeta noastra si unii dintre noi, cunosc si cum a aparut viata. Daca ati ales raspunsul cel mai simplu, adica… creatia biblica, atunci puteti afla in continuare care sunt alternativele. Pentru ceilalti mai sceptici, vom incerca sa descoperim problemele intampinate in rezolvarea acestei dileme, de unde exista aceasta incertitudine si de ce.
Ce stim despre originea vietii pe Pamant?
Desi evolutionismul arata cum a evoluat viata pe Pamant, in ceea ce priveste originea vietii, exista multe intrebari la care cercetatorii incearca sa le gaseasca raspunsul. Cum au aparut aminoacizii si nucleotidele? Cum au fost acestia asamblati in macromolecule (proteine sau acizi nucleici)? Cum s-au putut reproduce? Cum au format prima celula? Cum celulele au format organisme simple iar mai apoi complexe?
Ce stim despre medicina si sanatate?
Ce cunostinte despre medicina si sanatate avem? Oamenii par destul de bine pregatiti cand vine vorba despre diverse tratamente pentru raceala, leacuri babesti pentru gripa, sau cand vine vorba de alimentatie sau despre cum sa slabim. Pot mancarurile “fast food” sa duca la obezitate? Ne putem intoxica cu apa? Parul creste mai repede dupa ce ne radem? Sunt telefoanele mobile daunatoare? Raspunsul la aceste intrebari il vom afla mai tarziu.
Medicina studiaza cauzele si mecanismele de producere a bolilor, precum si mijloacele de diagnosticare, tratare si prevenire a lor, insa nu a existat de cand lumea. Cele mai primitive forme de vindecare a bolnavilor erau practicate de vraci sau samani.
Ce stim despre lumea inconjuratoare?
Stiinta moderna a devenit deja suficient de complexa, iar tehnologia moderna atat de complicata incat 10 ani de educatie primara nu mai ajung decat pentru a forma niste idei foarte schematice ale unor principii fundamentale. Poate nu va mai dura mult si in cateva generatii, oamenii de stiinta vor fi priviti ca niste magicieni.
James Randi spunea ca “stiinta este cel mai bine definita ca o cautare atenta, disciplinata, logica, de cunostinte despre absolut toate aspectele Universului, obtinute prin examinarea celor mai bune dovezi disponibile si intotdeauna subiect de corectie si imbunatatire pe baza descoperirii unor dovezi mai bune.”
Adesea dam crezare unor oameni de stiinta care vorbesc despre lucruri pe care nu le putem intelege. Sau uneori suntem sceptici fata de teorii la care s-au adus dovezi. Altii atribuiesc lui Dumnezeu tot ce nu pot intelege, ajungand ca acesta sa fie doar un loc unde se arunca toate misterele lumii, toate ideile care le provoaca inteligenta.
Ce stim despre religie?
Aproximativ 84% din populatia globului crede intr-un zeu (sau mai multi). Religia cu cei mai multi adepti este crestinismul, cu aproximativ 1,6 – 1,9 miliarde de adepti, urmata de islam cu 1,5 miliarde. In Romania, doar 0,04 sunt atei. Numarul mare de persoane religioase ne face sa ne intrebam: au acestia dreptate? Exista Dumnezeu? Vom pune in continuare, sub lupa ratiunii, credintele religioase, istoria si evolutia religiei.
Am auzit despre textele scrise de urmasii profetilor, despre ideile lor despre lume si despre moralitate. Cati dintre noi le respecta pentru a fi primiti in ceruri sau pentru a fi ajutati in viata? Ati putea spune ca asta e o dovada de ipocrizie si egoism; sa faci un bine, doar pentru a avea parte de bine. Necesitatea unor astfel de legi si reguli morale intr-un context religios este absolut inutila. Exceptie fac primele 4 reguli din cele 10 – care ne arata un Dumnezeu egoist, cu trasaturi umane, imperfect – iar restul de 6, reprezinta de fapt niste legi care se gasesc in orice tara de pe Pamant.