În fazele 1 și 2 ale studiilor clinice vaccinul produs de BioNTech și Pfizer (BNT162b2) s-au efectuat teste pe un număr mic de voluntari pentru a verifica dacă sunt sigure și pentru a determina doza potrivită. În studiile din faza 3, vaccinul a fost testat pe 43.000 de oameni pentru a testa eficiența. Un grup a primit vaccinul iar un al doilea grup, de control, a primit un placebo. Aceștia au fost atent monitorizați pentru orice reacție adversă.
Rezultatele studiului
Au existat 8 cazuri de Covid-19 cu debut la cel puțin 7 zile după a doua doză în rândul pacienților cărora li s-a administrat BNT162b2 și 162 de cazuri în rândul celor care li s-a administrat placebo.
Așadar, BNT162b2 a fost eficient într-un procent de 95% în prevenirea Covid-19 cu o eficiență similară la toate subgrupurile definite în funcție de vârstă, sex, rasă, etnie și indicele de masă corporală.
S-au înregistrat 10 cazuri severe cu debut după prima doză, dintre care 9 au apărut la pacienții cărora li s-a administrat placebo și un singur caz printre cei care au primit BNT162b2.
S-au observat unele efecte adverse precum durere pe termen scurt la locul injectării, oboseală și cefalee. Incidența efectelor adverse grave a fost scăzută și similară în ambele grupuri.
Rezultatele studiului pot fi citite aici:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577
Articolul Cât de eficient este vaccinul realizat de Pfizer și BioNTech? apare prima dată în Descoperă.